Esküvői meghívó - esküvői viselkedés aranyszabályai sorozat (Fotó: Pixabay)
Az esküvői viselkedés aranyszabályai házasulandóknak című sorozatunk első része a meghívással foglalkozik.

Lehet egészen szűk körű és meghitt vagy hét országra szóló hatalmas buli, a házasságkötés egy sok-sok körültekintést igénylő esemény, amely jó esetben egy nagyszerű emlék, rosszabb esetben viszont egy kínos epizód lehet a házaspár és a vendégek számára is. Az döntés kérdése, hogy magunk szervezzük, esetleg egy jó barátra vagy épp profikra bízzuk a nagy nap megvalósítását, ahogyan az is, hogy hol, mikor és hány vendéget várunk. Bár ma már az életünk e területe is sokat változott, van néhány aranyszabály, amelyet házasulandóként érdemes megszívlelni.

Kiket illik meghívni?

A házasságkötés napja elsősorban a menyasszonyé és a vőlegényé, de ugyanúgy szól a családról és a barátokról is. Éppen ezért érdemes kellő alapossággal végiggondolni, hogy kikkel osztanánk meg szívesen ezt a napot. Teljesen elfogadott, hogy az ifjú pár a vendégek egy részét csak az esküvőre hívja, és az azt követő fogadásra, lakodalomra már csak egy szűkebb kört várnak. Ezt azonban a meghíváskor fontos tisztázni, különben nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha nem jut valakinek asztal, szék vagy étel!

Hogyan illik meghívni?

Bár ma már számos virtuális kommunikációs csatorna a rendelkezésünkre áll, az esküvői meghívót illik személyesen és fizikailag megfogható formában átadni. Telefonon, sms-ben, e-mailen vagy egyéb üzenetben tiszteletlenség a vendégeket meghívni, ráadásul a személyes meghívó átadáskor jó néhány kérdés tisztázható. A részvételi visszajelzéseket ugyanakkor praktikus ezeken a csatornákon kérni és várni, valamint ne felejtsük el vezetni, hogy kalkulálható legyen a várható létszám.

Mikor illik meghívni?

Nyilván illik minél előbb átadni a meghívókat, hogy tervezhető legyen a program a vendégek számára, de túlzásokba esni azért itt sem kell. Ha hosszabb idő áll a rendelkezésünkre és nagy a meghívotti kör, akkor két-három hónappal korábban már elkezdhetjük a meghívásokat, viszont sokkal korábban nem érdemes. Ugyanakkor az utolsó pillanatban, egy-két héttel az esküvő előtt sem illik átadni a meghívót, hiszen a házasulandókkal együtt a vendégek is készülnek az eseményre, és ezt tiszteletben kell tartani.